2. trénink Pražské MTBO ligy 2020 - rozpis + pokyny

Pořádají: Martin Sajal a Martin Štěňha
Datum: čtvrtek 14. května
Přihlášky: v přihláškovém systému Pražské MTBO ligy do 13.5. 18h. Přihlášku na dětskou trať vyznačte slovem „děti“ za jménem v poznámce. 
  • Maximální počet účastníků: 118 (při tomto počtu přihlášených dokážeme ohlídat, aby na trati a v okolí startu a cíle nebylo v žádnou chvíli více než 98 závodníků najednou)
  • Pokud se někdo z již přihlášených účastníků nemůže kvůli zdravotnímu stavu či jiným důvodů, prosíme o odhlášení emailem na martin@kamzasnehem.cz nebo prostřednictvím SMS na tel. 607965849, ať umožníme start i případným dalším zájemcům
Shromaždiště: k žádnému shromažďování lidí docházet nebude, nikdo by se zde neměl zdržovat zbytečně dlouho. Úschovna věcí ani dětí nebude, ve velmi omezené míře a na vlastní riziko lze schovávat věci pod auto.
Prezentace, start a cíl: Na cestě ze Sluštic do Babického lesa, těsně u jeho okraje mezi elektrickým vedením a křížením s potokem, GPS: 50.03173N, 14.70285E, zobrazení na mapy.cz
Příjezd: výhradně po cestě ze Sluštic od severozápadu – tedy nikoliv přes les, který je prostorem tréninku
Parkování: 900 metrů a dále od prezentace. Nejvíce místa je tam, kde se na “zkušební příjezdové” trati pro test UsynligO (viz níže) nachází start a kontrola č.1. Dál autem rozhodně nejezděte. Ideální je ale přijet na kole.
Čas startu: od 15:30 do 19:00 – jak kdo přijde, tak vyrazí. Jezdci s podobnou výkonností by měli startovat minimálně 2 minuty od sebe. Pomalejším závodníkům je doporučen start dříve než v 19h – v 19:30 na trať vyrazí pár rychlých jezdců a kontroly začnou postupně sbírat.
Startovné: 80,- Kč, splatné na místě. Dětská trať má startovné zdarma nebo dobrovolné.
Ražení: Elektronické – SportIdent. Bezkontaktní ražení SIAC. V přihlášce uvádějte číslo čipu nebo požadavek na zapůjčení (půjčovné bezkontaktního SI čipu 50 Kč, pro neregistrované účastníky záloha 1500,-). Použít starší kontaktní čip (nebo si ho půjčit zadarmo) bude také možné, i když to není ideální varianta.
Organizace prezentace, startu a cíle: v maximální možné míře samostatně a bezkontaktně
  • startovné vhodit do připravené krabičky (mějte ho připravené přesně) a nahlásit své jméno
  • vynulovat + zkontrolovat čip + případně otestovat funkčnost bezkontaktního režimu
  • start individuálně “na krabičku” (=jediný na trati se razí kontaktně), od té doby se měří čas
  • samostatný odběr mapy a odjezd okolo mapového start vzdáleného pár desítek metrů (mapový start se nerazí, funguje zároveň jako cíl = ze startu jeďte po opačné straně cesty)
  • cíl se razí bezkontaktně, tedy možno za jízdy (kdo bude až moc rychlý, může ale skončit v potoce :-)
  • vyčtení čipu po závodě – v blízkosti prezentace
Pokud si budete půjčovat čip, přibude pár úkonů navíc…
Mapa: Babickej muničák, 1 : 10 000, vrstevnice po 5 m, formát A3 (trať se ale jen těsně nevešla na A4). Mapoval Honza Kabát primárně pro závod ČP MTBO v roce 2014 (tehdejší mapa), aktualizace Martin Sajal duben-květen 2020 s využitím kamery na helmě. Kdo se hodně ztratí, může zajet do míst, kde mapa aktualizována nebyla
Terén: 100% lesní. Mírně zvlněný s několika prudšími svahy. Středně hustá až hustá síť cest různorodé sjízdnosti. Větší množství kořenů na některých cestách, mohou zvláště za mokra dost klouzat – dbejte zvýšené opatrnosti.
Trať: middle s několika delšími postupy – délka 10 km vzdušně, 14 kontrol, očekávaný čas vítěze 45 min. Dětská trať: 4,3 km, 4 kontroly.
Kontroly: krabičky + lampiony. Stojany nebudou, lampion bude vždy někde viset a krabička bude přidělaná u něj.
Výsledky: na webu ligy. Na místě je vyvěšovat nebudeme, ať nikdo nemá motivaci se zde zdržovat.
Pravidla: Jede se dle pravidel MTBO (jízda je povolena pouze po cestách) a pravidel pro pohyb osob v rámci platných omezení (aktuální stav bývá k nalezení např. na koronavirus.mzcr.cz)
Upozornění: 
  • Trénink probíhá za běžného provozu lesa. Oproti městským lesů a parkům se zde pohybuje méně lidí, o to více k nim buďte ohleduplní, vyhýbejte se jim s dostatečným odstupem, k upozornění na jedoucího cyklistu se v této době osvědčuje místo křičení používat zvonek. V lese je zřídka možné narazit i na koně nebo motorkáře.
  • Každý účastník bere na vědomí, že se jedná pouze o měřený trénink, nikoli závod. Každý se účastní zcela na vlastní nebezpečí a zodpovědnost. Pořadatel na sebe nebere zodpovědnost za škody/újmy způsobené závodníky. 
  • Tréninku by se neměl účastnit nikdo, kdo aktuální pociťuje jakékoliv zdravotní obtíže.
  • Roušku či jinou ochranu úst během sportování není nutné mít nasazenu, ale minimálně v kapse dresu něco takového mějte, při řešení nenadálých události se může hodit a při “neplynulém” průjezdu prezentací, startem, a vyčítáním by správně měla být nasazena.
  • Bílým prostorem uprostřed mapy je vyznačena část bývalého muničního skladu. Projet se tudy nedá. Formálně jde o postup mimo mapu, ten v MTBO není povolen, proto není potřeba celý muničák zašrafovat jako zakázaný prostor…
Protesty: vaše názory jsou vítány, ale nemusí být akceptovány
První pomoc: volejte 112
Mytí: nebude. Pouze v případě zranění se lze omýt v potoce u cíle.
Občerstvení: z vlastních zásob
Pořadatelé: Martin Sajal (mapa, stavba trati, test aplikace UsynligO) a Martin Štěňha (SI, výsledky, logistika) 

Testování mobilní aplikace UsynligO


V rámci tréninku proběhne zároveň test mobilní aplikace UsynligO, která slouží k bezkontaktnímu zaznamenávání průjezdu kontrolami. Budeme rádi, když se do testu zapojí co nejvíc lidí. Vlastní trénink by to nemělo nijak ovlivnit, pouze je třeba aplikaci před startem spustit. Měření pomocí UsynligO bude jen testovací, oficiální výsledky tréninku budou vyhodnoceny na základě měření SportIdentem.

  1. Kdo se může testu zúčastnit: všichni s chytrým telefonem (Android nebo iPhone) a datovým tarifem (moc dat aplikace nežere).
  2. Doporučeno doma před tréninkem: 
    1. aplikaci nainstalovat, vytvořit v ní účet a nastavit telefon tak, aby byly minimalizovány problémy s měřením
    2. nastudovat návody: český návod a shrnutí nejdůležitějšího pro MTBO od organizátorů Brněnského poháru (zmínky o aplikaci Livelox a tisku map ignorujte). Jinak v Brně se letos na jaře celý pohár jezdí s UsynligO, zájemci se mohou víc dozvědět na webu Brněnského poháru MTBO.
  3. Možný test aplikace před startem: V aplikaci je vytvořen speciální “závod” pojmenovaný “Test UsynligO před MTBO ligou”. Start je u hřiště ve Slušticích a dvě kontroly na příjezdové cestě na příjezdové cestě k prezentaci. Mapu najdete jak v aplikaci, tak zde. Po dokončení tohoto testu si můžete ověřit, že se výsledek zaznamenal a že jde vyexportovat GPS záznam.
  4. Po odprezentování, před startem: V aplikaci vyberete “závod” Pražská MTBO liga Babickej muničák. Mapu v něm stahovat nezkoušejte, stejně tam nebude nahraná. Závod v aplikaci odstartujte dříve, než vsunete SI čip do startovací jednotky, ať vás to při tréninku nerozptyluje.
  5. Během závodu: Když aplikace pozná, že jste projeli kontrolou, zahraje vám melodii. Může to být před reálným průjezdem kontrolou, nebo později (to je častější). Nenechte se tím rušit.
  6. Při dojezdu do cíle: Nemusíte dělat nic, aplikace to sama pozná, zastaví měření a zahraje jinou melodii
  7. Večer po závodě bude na webu MTBO ligy zveřejněn samostatný článek. Do komentářů pod ním můžete případně psát svoje názory na UsynligO. Komu UsynligO neorazí nějakou z kontrolu, může zkusit zkoumat důvody vyexportováním GPS záznamu a jeho nahráním na play-map.com. Jezdci, kteří kvůli testu pojedou se dvěma GPSkami (třeba v hodinkách a v telefonu), mohou klidně nahrát oba logy.
  8. Pak použití UsynliGo nějak vyhodnotíme a vyhodnocení zveřejníme…

Zajímavosti v okolí



Komentáře k článku

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Přihlásit se

Zatím žádné komentáře.